ARTtransfer | 2022

ARTtransfer | 2023

2023

2023-ban ötödik alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok jelentkezését várta, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért.

A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várták 2020-2023 között megvalósult projektekkel. Az idei téma a gondoskodás volt, kapcsolódva a Ludwig Múzeum ez évi kerettémájához, s vele a Vigyázat, törékeny. Handle with care című kiállításhoz. A benyújtott pályázati projekteknek a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett kiemelt szerepet kellett kapnia az elesettek, a rászorulók, a sajátos élethelyzetben lévők támogatásának akár tematikai, akár konkrét cselekvések, akciók formájában, ugyanakkor fontos szempont volt, hogy a gondoskodás jelentésköre a szociális és kulturális szféra más területeire is kitágítható legyen.

A prezentációk során a pályázóknak lehetősége volt meghallgatni egymást, kérdéseket tehettek fel egymásnak, ezáltal is elmélyítve szakmai kapcsolataikat.

A 2023. évi ARTtransfer díjazottjai:

Versényi Anna

KÉPesek

Versényi Anna debreceni iskolapszichológus, a KÉPesek című, hátrányos helyzetű kamaszok számára szervezett depresszió és önsértést megelőző, a mentális egészség helyreállítását célzó művészeti programja.

A KÉPesek egy olyan komplex, lelki egészségmegőrző és kreativitást fejlesztő, divergens tanulási módszereket is érintő egy éves kurzus, amely a kortárs művészetek beemelésével zajlik. A zsűri kiemelte, hogy a szakember tevékenysége során példaértékűen építi be a kortárs művészetet az önismereti és más problémás esetekkel foglalkozó klienseinek munkájába. Tevékenységében remekül érvényesül az az elmélyült szakmai gondolkodás, amit minden szakmabeli szeretne elérni.

A szakmai grémium két további pályázatot emelt ki.

Császár Lilla és Somogyi Zsuzsanna

Kortárs-Kamasz Nézőpontok – a ROM-projekt

Somogyi Zsuzsanna és Császár Lilla ROM projektjében a zsámbéki romtemplom feldolgozásán keresztül, kamasz diákokkal közösen jutott el progresszív megoldásokig és a tematikus Mind Boxok elkészítéséig.

Garami Gréta

Múzeumpedagógia demenciával élőknek

Garami Gréta a Deák 17 Galéria igazgató helyettesének munkájában azt értékelte, hogy annak ellenére, hogy egy ifjúsági és gyermekgalériát vezet, képes volt nyitni a demenciával élő idősebb korosztály irányába együttműködve a Gödöllői idősotthonnal, illetve a nőművészeten keresztül valósított meg olyan elmélyült foglalkozásokat, ahol emlékképek előhívása, érzékszervek stimulálása biztonságos környezetben valósult meg.

A díj összege (bruttó) 300.000 Ft, azaz háromszázezer forint.

A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesültek.

A döntőbe jutott pályázatok:

Császár Lilla és Somogyi Zsuzsanna

Kortárs-Kamasz Nézőpontok – a ROM-projekt

Garami Gréta

Múzeumpedagógia demenciával élőknek

Kormos Anna Mária

Hangon

Páncsics Edina

Érintések

Pók Tímea

Tevékennyé ébresztés Kőbányán

Tenk Dóra

Kor-társ órák

Versényi Anna

KÉPesek

A zsűri tagjai:

DR. GERMAN KINGA,

művészettörténész, egyetemi docens (MOME), a zsűri elnöke

DABI FARKAS RITA,

a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, képzőművész, a Vigyázat, törékeny! című kiállítás kurátora

HEMRIK LÁSZLÓ,

a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője

POPOVICS VIKTÓRIA,

a Ludwig Múzeum kurátora, művészettörténész, a Vigyázat, törékeny! című kiállítás kurátora

PINCZÉS JÓZSEF,

művésztanár, az ARTtransfer-díj/2022 nyertese

SCHOPP ILDIKÓ,

művészetpedagógus, az ARTtransfer-díj/2022 nyertese

SZABICS ÁGNES,

képzőművész, művészetpedagógus

Ludwig Múzeum | ARTtransfer